'De Witte Hemel' een paradijs op aarde
geschreven op 05-11-2019
categorie Kantoornieuws
door Pieter
delen

'De Witte Hemel' een paradijs op aarde

‘De Witte Hemel’ een paradijs op aarde, waar de tijd heeft stil gestaan. Aan de Wittehemelweg in Drempt staat te midden van het boerenlandschap, half verscholen tussen de sparren het monumentale keuterboerderijtje van Liesbeth Pieterse en Frank Mulder in de ochtendzon te stralen. In de boerenmoestuin worden groenten verbouwd en op het erf rond de boerderij lopen pony’s, kippen, eenden en een tweetal wolhaarvarkens en twee knuffelvarkentjes. Een Jack Russel begroet ons op het oprijlaantje van het keuterboerderijtje. In de boerderij brandt de houtkachel en worden we gastvrij ontvangen. De boerderij ‘De Witte Hemel’ is een gemeentelijk monument uit 1830 met een rijke historie, waar de tijd heeft stilgestaan.

'De Witte Hemel' een paradijs op aarde

Een hemels geschenk. “We werden door vrienden getipt, dat het boerderijtje van Erven Denkers te koop stond. Direct een afspraak gemaakt met rentmeester Pieter Witte van Witte Rentmeesters Makelaars uit Hoog-Keppel. Toen we het boerderijtje zagen, was het liefde op het eerste gezicht. Toen de koop beklonken was, voelde het als een hemels geschenk. Het had zo moeten zijn”, aldus Liesbeth, atelierhoudster, en haar man Frank, bedrijfsjurist.


“In 2006 zijn we eigenaren geworden van De Witte Hemel. We zijn direct met de plannen voor de restauratie begonnen. We wilden alle authentieke elementen van de boerderij behouden”, aldus Frank. Het voormalige varkenskot heeft de functie van schildersatelier gekregen en de deel, waar de koeien van de keuterboer stonden, is woonkamer en cursusruimte geworden. In het voorhuis zijn twee kamers met twee oude bedstedes die thans dienst doen als opslag en boekenkast. De deel grenst aan de oude melkkelder die nu als badkamer dienst doet. Vanaf de deel is een houten trap geplaatst naar de voormalige hooiopslag welke nu als slaapkamer in gebruik is. 

'De Witte Hemel' een paradijs op aarde

De restauratie van de boerderij, het bakhuis, de oude waterput en vele vervallen schuurtjes heeft ruim twee jaar geduurd. Restauratieaannemer Bakker heeft veel werk verzet, maar zelf hebben Liesbeth en Frank ook veel gedaan. “De vorige eigenaar werkte bij de Gelderse Spoorwegen en had de nodige spoorrails van zijn werk meegenomen en in de boerderij verwerkt, ook krantenpapier en textielproppen;  die rails hebben we laten zitten en de verbeterstukken gewoon op maat er omheen aangepast”, meldt Liesbeth met gevoel voor humor en met een grote glimlach op haar gezicht. 

'De Witte Hemel' een paradijs op aarde 'De Witte Hemel' een paradijs op aarde

Van gemeentezijde is ook de nodige hulp verkregen. Monumentenambtenaar Willem Hagens van de gemeente Bronckhorst bracht zijn kennis en vakmanschap in en heeft meegedacht om de oorspronkelijkheid van de boerderij te behouden. Het dak is er helemaal af geweest. Er is een nieuwe sporenkap aangebracht en de boerderij is van buitenaf geheel geïsoleerd. Het hele huis is voorzien van vloerverwarming. 

Na meerdere koude winters in het tot noodwoning omgetoverde tuinhuisje/kippenhok achter in het bos te hebben gewoond, kon uiteindelijk in 2009 de boerderij betrokken worden. 

Een Paradijs op aarde. “De Witte Hemel voelt als een klein paradijs op aarde, waar de tijd heeft stilgestaan. We genieten hier elke dag en wonen en werken hier op het boerenland met veel plezier”, zegt Elisabeth. 


'De Witte Hemel' een paradijs op aarde

Terug naar de oertijd. Beiden zijn echt verknocht aan de plek en bruisen van de nieuwe ideeën. Er is een plan gemaakt, om het boerenerf aantrekkelijker te maken voor bijen, insecten en vogels. De moestuin gaan ze op biologische grondslag opzetten en op hun eigen boomplantdag worden dit najaar ruim 640 struiken en vele nieuwe bomen geplant. Het moet hier weer een beetje oer/erfgoed gelieerd worden.

De fijnsparren op het terrein hebben te lijden gehad onder de extreme droogte van de afgelopen jaren en vraat van kevers en zijn deels dood gegaan. Ze zullen gekapt worden en vervangen worden door de jonge bomen. De ransuilen, steenuiltjes en de eekhoorntjes wonen hier ook en hebben ook recht op huisvesting.

 

Een ‘gewijde Marke-plaats’ op een stuifduin. Marskramerroutes liepen in het verre verleden langs de woonplek. Volgens het boekje van dhr Stam, Betekenis Straatnamen Drempt, Hummelo,Keppel,  staat De Witte Hemel in het oud-Duits voor Weidliche Heimal, hetgeen betekent een gewijde markeplaats. Een markeplaats was vroeger een plaats waar volgens de overlevering recht werd gesproken bovenop de oude stuifduingrond. Later werd er een boerenhoeve op gebouwd en kreeg de Witte Hemel de functie van agrarisch gemengd bedrijf.

Iedereen is welkom op De Witte Hemel. Niet alleen de dieren in en rond de boerderij krijgen de nodige aandacht, er worden gedurende de wintertijd tot en met juni in de weekenden regelmatig Schilder-dagcursussen gegeven op de deel in De Witte Hemel door professionele en bekende kunstenaars. Atelier De Witte Hemel is gelegen aan de Wittehemelweg 23 te Drempt. Voor nadere informatie kunt u terecht op de website www.atelierdewittehemel.nl

 

'De Witte Hemel' een paradijs op aarde

De rentmeesters en makelaars van Witte Rentmeesters en Makelaars zijn specialisten op het gebied van verkoop en aankoop van rijks- en gemeentelijke monumenten en weten de weg in subsidieland, wij adviseren over laagrentende leningen van het Nationaal Restauratie Fonds en helpen u bij het vinden van de juiste restauratieaannemer en architect. Het kantoor is exclusief aangesloten bij de Nationale Monumenten Organisatie.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over rijks- en gemeentelijke monumenten? Neem dan gerust contact op met ons kantoor, wij helpen u graag.