De steenfabriek, die haar deuren in 1956 opende en in haar glorie jaren meer dan 10 medewerkers had, stond onder restauratiearchitecten en aannemers goed bekend. Van heinde en verre kwam men speciale hand-vervaardigde hand stenen halen. Directeur Wim Burgers geeft aan: “Wij hadden de ambachtsmannen die iedere door de klant gewenste steen kon maken. Het maken van afwijkende formaten, waaronder kloostermoppen, daar lag onze kracht.”
In menig oude kerk, monumentale boerderij en kasteel zijn de stenen van de Biezeveld gebruikt. Wim Burgers vertelt hoe er gewerkt werd: “We vulden houten mallen met klei en legden ze dan te drogen in de tasruimten op het achterveld. Nadat de klei goed was gedroogd, gingen de stenen de ovens in. We stookten dan het vuur extra hard op en onder zeer hoge temperaturen vond vervolgens gedurende 88 uur het bakproces plaats. Daarna werd de temperatuur aangepast naar een lager niveau en na twee weken, was het bakproces gereed en werden de handgemaakte stenen uit de ovens gehaald en opgetast.”
In de oliegestookte ovens werden gemiddeld 25.000 stenen per bakgang gebakken. De fabriek beschikte over meerdere ovens, diverse droogruimten, loodsen, hallen, een opslagdepot voor klei en meerdere tasvelden. Voor op het terrein was nog een klein kantoor.
Steenfabriek Biezeveld was de laatste steenfabriek in Nederland waar nog handgemaakte stenen werden gebakken. Helaas waren de bedrijfsgebouwen te sterk verouderd en liepen de loonkosten op. Ook beschikte het bedrijf niet over opvolging. Het vuur in de ovens is inmiddels definitief gedoofd en de poorten van het fabrieksterrein zijn afgesloten; Steenfabriek Biezeveld is uitgebakken. Helaas is daarmee een eeuwenoud procedé tot een einde gekomen.
Gelukkig zijn er vorig jaar nog filmopnamen gemaakt van het met de hand maken van stenen in houten mallen, het droogproces in de droogruimten en het bijzondere bakproces in de ovens . Op TV Gelderland is een uitgebreide documentaire te zien over het bakken van handgevormde kloostermoppen die gebruikt zijn bij de consolidatie van de ruïne De Nijenbeek te Voorst. En daarmee is in ieder geval het procedé van het vervaardigen van handgemaakte bakstenen voor het nageslacht op beeld bewaard gebleven.
Zie voor de opnamen: uitzending gemist van TV Gelderland, onder Slot Nijenbeek 1e deel, "Een kroonjuweel langs de IJssel".
Wilt u meer informatie over de aan- en/of verkoop van bijzondere objecten zoals een steenfabriek? Neem dan contact op met ons kantoor.